ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННАТА БИБЛИОТЕЧНА СИСТЕМА IPRBOOKS

Пловдивският университет получи достъп до обширна колекция от учебна и научна литература и периодика в електронната библиотечна система IPRbooks. IPRbooks е уникален ресурс, предоставящ достъп до големи масиви от учебно-методическа и научнопопулярна литература от Русия. Тази електронна образователна система позволява ефективно изучаване на руския език и култура чрез прогресивни методики и програми. IPRbooks включва електронни книги и периодични издания, аудио- и видеоматериали, онлайн тестове. Общото количество на публикациите в платформата към днешна дата наброява повече от 120 000 книги – художествена, образователна, научнопопулярна литература; учебници и методически пособия; речници, справочници, енциклопедии по 55 тематични направления. Широко представени са сферите: култура и изкуство, руски език, история, обществени науки, психология, философия, икономика и право. Освен това системата съдържа обширна медиатека – аудио- и видеоматериали.

Библиотеката включва архивни материали, редки книги и уникални колекции, съхранявани във фондовете на федералните и регионалните библиотеки на Русия. Тя дава неограничен достъп от всяко устройство до актуални книги, които е невъзможно да откриете свободно в Интернет.

За да използвате системата, посетете: www.iprbookshop.ru, където в горния десен ъгъл изберете „Вход“ и въведете логин и парола. Логин и парола може да получите при поискване на ел. адрес: rumir.plovdiv@gmail.com. След като въведете получените данни, е необходимо да си направите персонална регистрация. Прилага се инструкция за работа със системата.

По всички въпроси може да се свържете с Вита Кутуева на ел. адрес: v.kutueva@iprmedia.ru

Може да ни намерите в социалните мрежи: „Одноклассники“, „Вконтакте“, „Фейсбук“ или в „YouTube“: https://www.youtube.com/channel/UCCg8ZtY-VO4hgY3GqYKp6lg!

 

2017 инструкция IPRbooks 1

Instruction

2017 инструкция IPRbooks 2

АБОНАМЕНТ ЗА JSTOR

Уважаеми колеги,

Пловдивският университет има едногодишен абонамент за JSTOR. Достъпът до съдържанието на JSTOR е от адрес:

http://www.jstor.org

От лентата с менюта се избира Search или Browse.

JSTOR  (The Scholarly Journal Archive)  e пълнотекстова база от данни, съдържаща  електронни версии на рецензируеми англоезични научни списания на над 100 научни издателства. JSTOR е уникална по отношение на мащаба и съдържанието си. Базата данни съдържа документи от 1665 г. до наши дни.

JSTOR включва над 2600 водещи академични списания, разпределени в 24 колекции в областта на обществените науки, икономиката, бизнеса, хуманитарните науки, правото, науките за живота, екологията и ботаниката и др.

Достъпът до базата данни е без парола от компютрите в мрежата на Университета.

Достъпни са следните две колекции на JSTOR:

Arts & Sciences IV:

 • Law
 • Psychology
 • Public Policy & Administration
 • Business
 • Education

 

Arts & Sciences XV :

 • Jewish Studies
 • Mathematics
 • Language & Literature
 • History
 • Philosophy

 

 

ВРЕМЕНЕН ДОСТЪП ДО PROQUEST

От 12 март до 11 април 2018 г., Български информационен консорциум организира временен достъп до три колекции на ProQuest.

Те са:

 • ABI/INFORM Collection – съдържа около 8 хиляди пълнотекстови списания, дисертации, доклади и данни в областта на икономиката и бизнеса, разпределени в:
  • ABI/INFORM Dateline – трудно достъпни регионални пълнотекстови бизнес издания с информация и анализи за местни компании и пазари.
  • ABI/INFORM Global – пълнотекстови и анотирани документи с бизнес и финансови данни, тенденции, мениджърски техники, практики и теория, корпоративни стратегии и други
  • ABI/INFORM Trade and Industry – информация за компании, продукти, водещи фигури в бизнеса и тенденции.
 • Arts & Humanities Database – осигурява достъп до 570 списания по антропология, архитектура, изкуство, етнически изследвания, история, културология, лингвистика, литературознание, музика, социология, театър, фотография, философия и други, 510 от тях са с пълен текст.
 • Social Science Premium Collection – предлага достъп до пълнотекстови и анотирани списания, вестници, дисертации, издания от конференции и доклади в областта на антропологията, библиотечно-информационните науки, криминологията, образованието, лингвистиката, политическите и социални науки, психология, международни отношения и други.

Документите са на различни езици – английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, руски и други.

Вход от тук:

https://trials.proquest.com/trials/trialSummary.action?view=subject&trialBean.token=9H6XJCEY0XJJZFSEUHYR

От 12 март 2018 г. е възстановен достъпът до бази данни ScienceDirect и Scopus. Всички членове на академичната общност могат да търсят, да получават и изтеглят научна литература, както и да работят за проследяване  на резултатите от изследванията с помощта на двете бази данни.

Това е постигнато с интензивните усилия на Министерството на образованието и науката и Elsevier, чиято цел е да установят дългосрочно споразумение за партньорство, което да даде устойчив достъп на българските изследователи до научната информация.

 

ПРОБЕН ДОСТЪП ДО CEEOL

До 28.02.2018 г. Български информационен консорциум
организира временен пробен достъп до списанията Central and Eastern European Online Library (CEEOL).
Достъпът се осъществява чрез IP мрежата на Университета през адрес: www.ceeol.com

CEEOL осигурява достъп до научни списания и електронни книги в областта на хуманитарните и социалните науки. Цялото съдържание е или от Централна, Източна и Югоизточна Европа, или се отнася за тази част на света. В момента базата данни включва 1837 списания, като българските са 118.

Европейска нощ на учените в Смолян

Европейска нощ на учените в Смолян 

29 септември (петък) 2017

 Кога:   20:00 – 00:00 часа

 Къде:  Планетариум Смолян

20:00 – 00:00 FRESH кафене: космически запознанства

Планетариум Смолян,
бул. България 20

Вселената е изпълнена с безброй невероятни обекти. Самата мисъл да надникнем отвъд границите на човешкото зрение е пленителна.

Присъединете се към нас в Европейската нощ на учените, за да научите къде е домът на нашата галактика Млечен път, къде се намира космическата “Статуя на свободата”, какво е общото между Кристиано Роналдо и галактиката CR7, както и още много факти за най-странните и екзотични обекти във Вселената – бели и кафяви джуджета, неутронни звезди, пулсари и черни дупки.